Etusivulle

ARVO YLPPÖ
Arkkiatri 1887-1992

 

Harrastuksia

 

Harrastuksia

Alilan isäntä

Sipoon saaristossa sijaitsevasta Alilan saaresta tuli Ylpöille tärkeä lomapaikka. Saaressa oli korkealla kalliolla pieni, kodikas huvila ja piharakennuksia, mutta saarta ostaessaan 1926 Arvo Ylppö ihastui erityisesti saaren monimuotoisuuteen: jyrkkiin merestä nouseviin kallioihin, kaislarantoihin ja metsään, josta saattoi kerätä marjoja ja sieniä. Alilaan eli Lilla Bergholmeniin on mantereelta noin kilometrin venematka. Saareen kulki myös laiva, Östra Skärgården, jolla Arvo Ylppö kulki kesäisin työmatkansa paperitöitä tehden.

Kaisa Soini: huumoria ja kanarianlintuja

Kaisa Soinin kertomaa

Alilan kesäsaaressa on huvila ja sauna. Salmen rannassa olevassa mökissä yöpyi maanviljelijä Kusti Arvola Toijalasta. Hän oli meillä aputyömiehenä. Hänellä oli Toijalassa tila ja miehet kävivät siellä metsässä ja Kusti toimi isäntänä. Hän söi silloin keittiössä apulaisen kanssa, sellaista se oli silloin. Alilaan rakennettiin leikkimökki isälle ja Kaisalle. Isä leikki siellä korttien kanssa ja pelasi skruuvia naapureiden ja kollegoittensa kanssa. Peli-illat olivat niin kovaäänisiä, joten oli parempi että pelipaikka oli eri paikassa kuin muu perhe. Leikkimökki ei ollut kovin suuri, mutta sinne mahtui pari sänkyä päällekkäin ja pieni Hagforsin hella, jossa paistoin pienellä pannulla lettuja. Joskus siellä yöpyi myös vieraita. Leikkimökki oli kauniilla paikalla ja sieltä näkyi meri joka suunnassa sekä saunamökki ja hiekkarantaa. Leikkimökin oli piirtänyt 1937 arkkitehti Aaro Alapeuso. Leikkimökki oli tyyliltään funkkista. Hän oli aikaisemmin suunnitellut myös talon Stenbäckin kadulle, ei kovin viihtyisän näköisen, laatikon, kaksikerroksisen. Isä oli ostanut tontin Stenbäckin kadulta ja siihen aikaan ei kai tontteja saanut pitää rakentamattomana. Talo oli vuokralla koko ajan eikä meidän perhe siellä asunutkaan. Sitten se purettiin ja sen tilalle rakennettiin kaksikerroksinen tiilitalo, johon Arvo ja Lea Ylppö muuttivat."

Jo lääkärinuransa alkuajoista alkaen Ylppö käytti huumoria ja taidetta pienten potilaittensa tutkimista ja hoitoa helpottamaan. Hän uskoi, että hyvä mieli myös nopeutti paranemista. Berliinissä hän tuli tunnetuksi siitä, että hoiti potilaitaan kanarialintu päänsä päällä ja niin hän valloitti pienten potilaittensa luottamuksen apureinaan Gretchen, Hänschen, Anne, Gotlieb, Friedchen tai Fritzchen. Lääkärinkierroksella saattoi lääkärintakin taskusta pilkistää kaksi kääpiökoiran pentua. Myös Suomessa hänen vastaanottohuoneessaan oli eläimiä."

×

Lea Ylppö kertoo; hiihtoa ja halonhakkuuta

"Meillä on ollut kaksi koiraa. Karjalan karhukoira, joka oli hirveän vihainen vieraille, eikä laskenut ketään meidän lasten lähelle. Se asui maalla kalastajan kanssa. Kun Nuppu syntyi 1951 ja oli viikon vanhana pyykkikorissa, soudimme salmea pitkin. Karu haukkui kovasti. Mentiin laiturille, Arvo otti korin koiran viereen ja antoi katsoa ja samalla silitti vauvaa, eikä sen jälkeen koira jättänyt Nuppua silmistään. Koira makasi pöydän alla, kun Nuppu nukkui pyykkikorissa pöydällä, ei päästänyt edes lastenhoitajaa eikä Almaa lähellekään. Koira haukkui myös, jos lapset menivät laiturille, siitä tiesimme, että lapset ovat laiturilla. Se oli uskollinen vahti."

"Pelkäsin hänen kalastushommaansa. Hänenhän piti aina seistä takatuhdolla, mutta merellä tuuli kovasti, eikä silloin pidetty pelastusliivejä. Eräs koulutoverini oli hukkunut sotkeutuessaan verkkoon, vaikka oli hyvä uimari. Tein sitten viimeisten kymmenen vuoden aikana niin, että otin puukon ja muitakin vehkeitä toilettilaukkuun. Minä yleensä soudin ja pidin sitä vierelläni. Kerran olimme taas menossa veneellä verkkoja noutamaan, kun pojat huomauttivat, että, äiti, missä sinun toilettilaukkusi on? Ja sitten käännyimme takaisin hakemaan sitä. Arvo vähän suutahti ja ihmetteli, että kesken matkan lähdetään takaisin yhden toilettilaukun takia. Pojat siihen, että se nyt on äidille niin tärkeä. Vasta kun Arvo oli lopettanut kalastuksen, paljastin ja tunnustin, mitä olin tehnyt. Hän oli otettu.

Ankeriaita, kampelaa ja turskaa tuli paljon. Hän toi Lastenlinnaan pari, kolme laatikkoakin. Söimme maalla paljon kalaa, eikä tarvinnut lähteä kaupunkiin ostoksille. Viihdyimme siellä niin tavattoman hyvin, myös pojat. Meillä oli vieraanamme ystäviä lapsineen mm. professori K. H. Schäffer Hampurista ja englannista Lockstail.

Professori Leonore Ballowitz kävi Arvon kuolemankin jälkeen Alilassa usein. Hän kysyi minulta, ketä nämä ihmiset pönttöuunissa olivat ja laati luettelon heistä. Siellä on paljon Suomessakin tunnettuja nimiä. Hungerland, Wessholler, monet olivat lapsinensa. Heidän lapsensa olivat aikuisia, ja pojat aina sanoivat, että "me tunnetaan kaikkien isoisät, mutta niitä lapsia me ei tunneta. Sedät me tunnetaan hirveän hyvin." Ikä ero oli Arvon lasten ja näiden kollegoiden lasten välillä niin suuri."

Luostolla rupesimme 1970 -luvun alusta lähtien vakituisesti käymään. Siellä oli aika paljon hiihtäjiä. Olimme aika kaukana asutuksesta ns. Kantapäävaaran puolella. Hämmästyneet eksyneet Espoon herrat kysyivät, oletteko eksyneet, mutta mehän aina hiihdämme tätä latua kun silloinen radion ja tv:n johtaja Hanski oli tehnyt ladun Kantapäävaaran takaa ja neuvoivat meidätkin sille ladulle. Hiihdimme koko 70 ja 80 -luvun alun kolme kertaa 10 km päivässä, mutta ei vielä tammikuussa, eikä aina helmikuussakaan, kun oli niin pimeää, ei ennättänyt.
Kerran ladun varrella lapsi sanoi: "Kuule, sinulla on hirmu vanha poika."

Joka aamu vielä viime vuosinakin hän aamulla heräsi Luostolla puoli neljältä ja meni aamutakki päällä hakkaamaan halkoja ja sen jälkeen tuli suihkuun ja aamukahville."

"Arvo Ylppö metsästi ja porukkaan kuului myös Matti Sulamaa, Carl-Eric Räihä, Mauno Tuomioja, Tauno Putkonen ja joskus Rolf Minä ajoin Jeeppiä pyssyt vieressäni, miehet auton takana korttia pelaamassa. Kun auto pysähtyi tasoristeykseen, pojat sanoivat: "Kattokaa! Likka ajaa autoa ja äijät pelaa korttia!"

×

Intohimona kalastus

Kun Arvo Ylppö pääsi työpäivän päätteeksi vihdoin mökkilaiturille, hän kiskaisi saman tien kalastusvaatteet päälle ja otti mukaansa heittouistimen, verkot tai pitkänsiiman. Kalasaaliksi Ylppö sai kalaisista vesistä haukea, kuhaa, ahvenia, ankeriasta ja silliä. Kalastusapulaisenaan hänellä oli usein koivistolainen ammattikalastaja Gabriel Maisala. Ennätyksiä olivat 240 kilon sillisaalis ja 13,6 kiloa painava hauki, joka vietiin uiskentelemaan lastenklinikan piha-altaaseen, kunnes siitä keitettiin sairaalan keittiössä maukas ateria.

Kalakanta väheni vuosien varrella, joten Ylppö kävi lypsämässä Helsingin kauppatorin reunalla ulkosaaristolaiskalastajien hauista mätiä ja maitia emalivatiin, jota sitten hämmensi kukon sulalla. Alilan matkan aikana hedelmöittyneet munasolut kaadettiin perillä puulaatikoihin, joiden pohjalla oli katajanrisuja ja laatikot asetettiin suojaisaan salmeen lähelle rantaa.

Metsästäminenkin tuli Arvo Ylpölle tutuksi jo nuorena poikana, kun hän oli isänsä ja lehtori Schulmanin kanssa peltopyyjahdissa repunkantajana. Perinne jatkui pitkään ja Ylppö kävi syksyisin säännöllisesti Akaassa metsästämässä, metsästysporukkaan kuuluivat professorit Carl-Eric Räihä, Olli Renkonen, Mauno Tuomioja, Matti Sulamaa, Rolf Koulumies, Ville Karvonen, Tauno Putkonen ja Arno Anthoni. Huoltojoukot seurasivat mukana: Lea Ylppö toimi kuskina ja mukaan tuli usein ruokaa laittamaan Alma Korhonen.

Liikunta ja urheilu

Arvo Ylppö muistetaan nopeana liikkujana, ja nuorillekin kandidaateille saattoi ottaa koville pysyä ylilääkärin kierroilla vauhdissa mukana. Hissiä ei käytetty, vaan portaat juostiin nopeasti ylös. Välimatkat käveltiin kaupungissa rivakkaan tahtiin.

Valokuvia huviksi ja hyödyksi

Heikki Ylppö antoi lyseota käyvälle Arvolle lahjaksi siihen aikaan hyvin kalliin ja koululaisilla harvinaisen lahjan, kameran. Hän taisi nähdä poikansa kauneuden kaipuun jo varhaisessa vaiheessa ja kamera olikin ahkerassa käytössä. Aluksi Arvo kuvasi innokkaasti pihapiiriään ja sukulaisiaan. Ulkomailla nähdyt taideaarteet tekivät Ylppöön suuren vaikutuksen, ja palattuaan hän heijasti matkakuviaan kotiyleisön katsottavaksi.

Valokuvauksesta tuli myös tärkeä osa Ylpön työtä, ja hän käytti ottamiaan kuvia tutkimustyössään ja opetuksessa. Berliinissä keskosista ja heidän sairauksistaan otetut sadat kuvat koottiin paksuun nahkakantiseen albumiin, joka oli 1920-luvulla - ja edelleen - merkittävä satojen kuvien kokoelma ja tärkeä osa lääketieteen historiaa.

Kiinnostus taiteeseen, teatteriin, musiikkiin, kuvataiteeseen ja valokuvaukseen virisi vähitellen. Jo kouluaikana hän valokuvasi sekä kävi ahkerasti konserteissa, museoissa, näyttelyissä ja teatterissa. Helsinkiin muutettuaan taideharrastus jatkui ja hän keräsi ympärilleen nopeasti ystäväjoukon, johon kuului myös eri alojen taiteilijoita.

Kokoelmissa postimerkkejä, posliinia ja kuvataidetta

"Fyysinen hyvinvointi ja terveys eivät pelkästään riitä, koska "Ihminen pitäisi aina nähdä kokonaisuutena. Sielua ja kehoa ei voi sulkea eri huoneisiin."

Arvo Ylpön keräilyharrastus alkoi jo kouluaikana postimerkeillä. Vuosikymmenten aikana hän kartutti postimerkkikokoelmiaan harvinaisuuksilla, kuten kahdella Zeppelinissä leimatulla postimerkillä. Lapsiaiheisista maalauksistaan ensimmäisen Ylppö osti Saksasta ja suomalaisen kuvataidekokoelman ensimmäisen, Akseli Gallen-Kallelan Vihtapoika -maalauksen 1920-luvulla.

Taidehankintojen asiantuntijana toimi Kaarlo Atra. Hänen kanssaan Ylppö kiersi mm. Eero Järnefeltin, Gallen-Kallelan, Juho Rissasen, Hugo Simbergin ja Eero Nelimarkan näyttelyitä. Erityisesti Ylppö mieltyi Strindbergin galleriassa näkemäänsä Ilja Repinin näyttelyyn, mutta kun hän oli päättänyt ostaa taulun, oli se jo myyty. Hän tutustui kuitenkin myöhemmin Repiniin ja kävi tapaamassa häntä kaksi kertaa Kuokkalassa.

Kirjoittaja Teija Riikola