Etusivulle

ARVO YLPPÖ
Arkkiatri 1887-1992

 

Kansainväliset suhteet

 

Kansainväliset suhteet

Saksa - tutkimuksen huippumaa

Saksa oli ennen toista maailmansotaa ehdoton lääketieteen ykkönen maailmassa. Saksassa opiskeli ja työskenteli opiskelijoita ja tutkijoita kaikkialta maailmasta. Tämän seurauksena Arvo Ylppö tutustui Berliinissä ollessaan sen ajan merkittävimpiin lastenlääkäreihin, joista monet olivat juutalaisia. Kun hän 1921 palasi Suomeen, oli kansainväliset kontaktit luotu. Berliinissä opiskellessaan juutalaiset olivat ulkomaalaisina vieraassa valtakunnassa aivan kuten Arvo Ylppökin, joka oli Saksan alkuvuosinaan Venäjän kansalainen. Näiden Berliinissä solmittujen ystävyyksien ja tieteellisen toimintansa vuoksi Arvo Ylppö piti koko elämänsä ajan aktiivisesti yhteyttä ajan huomattavimpien lastentautiopin tutkijoiden kanssa.

Bugattilla Euroopassa

Varhaisimpia ystäviä Saksan ajoilta oli lastenlääkäri Kurt Huldschinsky (1883-1940). Hän oli varakkaan puolalaisen rauta- ja hiilikaivoksen omistajan poikana hankkinut itselleen urheiluauton, kaksipaikkaisen Bugatin, jolla miehet tekivät pitkiä matkoja Euroopan eri maihin, kuten 1913 he kiersivät Hollannin ja Belgian kautta Ranskaan, Englantiin ja Skotlantiin.

"Se oli hurjaa menoa maksiminopeuden ollessa 50 - 60 kilometriä tunnissa! Tämähän oli autoilun alkuaikoja. Tiet olivat muutamissa maissa erittäin huonot, kuten esimerkiksi Belgiassa. Mutta kun pyörätiet olivat tasaiset ja leveät, ajelimme niitä pitkin polkupyöräilijäin suureksi harmiksi. Huldschinski ohjasi ja minulla oli irrallinen noin metrin pituinen kuparinen tuuttaustorvi, jota pojanviikarin avoin ilokseni toitotin ja jonka ääni kaikui kauas. Siitä lähti sellainen ääni, että polkupyöräilijät hyppäsivät edessämme usein ojaan ja hevosajoneuvot ja jalankulkijatkin kaikkosivat. Vain hanhet eivät ymmärtäneet välttää meitä. Kun torvemme ääni alkoi kaikua, lähti hanhilauma kotiaan kohti tien yli hanhenmarssia. Kun lauma saattoi käsittää useita satoja hanhia, ei ystäväni aina malttanut odottaa, vaan ajoi yli hanhijonon. Silloin joku hanhi valitettavasti jäi sätkyttelemään maantielle. Kun auton jouset katkesivat ja renkaat halkesivat siihen aikaan useinkin, oli auton vaarallista pysähtyä kyläpaikoissa. Isännät uhkailivat autoilijoita heinähangoilla ja muilla työkaluilla, koska heidän hevosiaan ja muita eläimiään pelästytettiin maanteillä."

"Takapenkillä oli ahdasta, minä suunnilleen istuin Jundellin sylissä kun eivät meidän takapuolet mahtuneet penkille vierekkäin. Näin menimme Saksan läpi. Lopulta kaatosade oli pehmittänyt tiet niin, että me luovuimme autokyydistä ja nousimme Jundellin kanssa Roomaan junaan."

Huldschinsky tuli myöhemmin tunnetuksi siitä, että käytti ensimmäisenä (1918/1919) ultraviolettisäteilyä riisitaudin hoitamiseen ja selvitti D-vitamiinin merkityksen.

Juutalaisystävät ja diaspora

Huldschinskyn ja Jundellin lisäksi Arvo Ylpön ystäväpiiriin kuului useita juutalaisia. Moni heistä pakeni Saksasta kansallissosialistien noustua valtaan. Ylpön suruksi hänen tärkeä ammatillinen esikuvansa, Leo Langstein, koki tilanteen liian raskaaksi ja riisti itseltään hengen. Myös läheinen ystävä Kurt Huldschinsky joutui juutalaisvainon kohteeksi ja pakeni Egyptiin 1934, jossa kuoli kuuden vuoden kuluttua munuaistulehdukseen. Arvo ja Lea Ylppö olivat säännöllisesti yhteydessä Huldschinskyn Kanadaan muuttaneeseen leskeen.

Useimmille juutalaisystäville kävi kuitenkin hyvin ja he sijoittuivat korkeisiin virkoihin eri puolilla maailmaa. Heitä Ylppö tapasi toisen maailmansodan jälkeen säännöllisesti kansainvälisissä kongresseissa ja kyläilemällä heidän luonaan. Kaiserin Auguste Victoria Hausissa 1920-luvulla apulaislääkärinä työskennelleen fyysikko Hans Geitelin (1855-1923) Berliinissä asuvan tyttären luona Ylpöt vierailivat usein, sillä Arvo Ylppö oli hänen kummisetänsä.

Myöhäisempiin Berliinin ystäviin kuului kollega, professori Leonore Ballowitz (1923-1994), joka piti tiiviisti yhteyttä Lea ja Arvo Ylppöön ja kävi Arvo Ylpön kuolemankin jälkeen usein Alilassa. Hän laati luettelon Alilan vieraskirjana toimineeseen uuniin kirjoitetuista nimistä. Joukossa on paljon Suomessakin tunnettuja lääkäri-tutkijoita, kuten Hungerland, Wessmüller ja Otto Siegfried. Heistä monet kävivät Alilassa perheineen.

Pohjoismaista yhteistyötä

Pohjoismaiden lastenlääkäreiden ja tutkijoiden välillä oli vahva yhteenkuuluvaisuuden tunne. Pohjoismainen lastenlääkäriyhdistys, Nordisk Pediatrisk Förening, perustettiin vuonna 1919 Kööpenhaminassa, jossa Ylppö toimi aktiivisesti, samoin kuin 1912 perustetussa Kansainvälisessä lastenlääkäriliitossa. Sen ensimmäinen kansainvälisesti merkittävä kokous pidettiin 1930 Tukholmassa. Kongressin puheenjohtajana toimi Ylpön hyvä ystävä, Tukholman yliopiston lastentautien professori Isak Jundell. Muita läheisiä ystäviä Ruotsissa olivat suomalaismielinen Adolf Lichtenstein, Edgar Mannheimer, Gunnar Birke, Stieg Sjölin sekä tukholmalaiset professorit Nanna Svartz ja Nils Malmberg.

Aina Pariisissa käydessään Ylpöt tapasivat tunnetun professori Marcel Lelongin (1892-1973), venäläisistä George Speranskyn sekä Pavlovin oppilaan Krasnakovskyn, johon Ylppö tutustui jo Berliinissä. Hän oli yhteydessä myös puolalaisiin ja tsekkiläisiin kollegoihinsa. Nuoremmasta polvesta Mitrophan Studenikin (1923-) piti aktiivisesti yhteyttä Arvo Ylppöön.

Kutsu Libanoniin

Lähi-idän tilanne oli tulenarka 1950-luvulla. Presidentti Eisenhowerin Libanonille lupaama taloudellinen apu oli muuttaa yli 60 -vuotiaan Ylpön ja hänen perheensä elämän. USA:n valtionedustajia kävi nimittäin 1950 Ylppöä tapaamassa pyytäen häntä suunnittelemaan ja organisoimaan lasten terveydenhoidon, neuvolan ja yliopisto-opetuksen Libanoniin. Heitä ei huolestuttanut Ylpön korkea ikä ja he olivat varautuneet maksamaan tehtävästä huomattavan taloudellisen korvauksen.

Arvo Ylppö innostui mittavasta tehtävästä jonkin verran, mutta harkinnan jälkeen päätti kieltäytyä. Perheessä oli siinä vaiheessa jo kolme lasta ja neljäs oli tulossa, ja hän oli sitoutunut työtehtäviin Suomessa. Yhdysvaltalaiset ylipuhuivat Ylppöä kolme vuorokautta ja jatkoivat suostuttelemista Yhdysvaltoihin palattuaan kirjeitse. Kun lapsi oli syntynyt, he lähettivät Baby Ylpölle paketin, jossa oli aidosta Pandan nahasta tehty nalle sekä hopeakulho ja -lusikka. Panda kulki aina Sepon mukana ja se sai nimekseen Baby Ylppö.

Lopulta Libanonin terveydenhuoltoa kehittämään saatiin Hans-Ulrich Zellweger (1909-1990), joka työskenteli uransa alkuvaiheessa Albert Schweitzerin (1875-1965) viidakkosairaalassa Afrikassa päätyen tehtävänsä Libanonissa suoritettuaan johtamaan Iowan geenipalvelua.

Kirjoittaja Teija Riikola