Etusivulle

ARVO YLPPÖ
Arkkiatri 1887-1992

 

 

Opiskeluaika

Vastaleivottu ylioppilas Arvo Ylppö ilmoittautui vuonna 1906 fyysis-matemaattiseen tiedekuntaan ja Hämäläis-Osakuntaan. Tuohon aikaan vaadittiin ennen kirjautumista lääketieteelliseen tiedekuntaan opintoja luonnontieteellisessä tiedekunnassa (silloiselta viralliselta nimeltään filosofisen tiedekunnan fyysis-matemaattinen osasto). Tutkinto käsitti äidinkielen lisäksi kemiaa, fysiikkaa, eläintiedettä ja kasvitiedettä. Alkututkinnon hän suoritti maaliskuussa 1907 ajan tavan mukaan arvokkaasti frakkiin pukeutuneena.

Ylpön opiskeluaikana opetus suomeksi oli vaillinaista. Näin ollen oli tärkeää hallita myös ruotsin kieli ja Ylppö asui opiskeluaikansa ensimmäiset kaksi vuotta aatelisneitien Amanda ja Rosa Spåren luona oppiakseen ruotsia. Kielitaito parani, mutta tarkat ruoka-ajat ja vanhan aatelisperheen tavat tuottivat kiireiselle ja eloisalle Ylpölle vaikeuksia.

Medikofiilitutkinnon jälkeen alkoivat lääketieteen perusaineiden opinnot. Kevättalvella 1908 oli vuorossa anatomian opiskelu. Siihen kuului ruumiiden leikkely. Tässä tuli vastaan ongelma. Helsingin yliopisto ei saanut riittävästi tutkimusmateriaalia, ruumiita, ja sen johdosta monen opiskelijan opinnot viivästyivät. Ylppö halusi kiihkeästi suorittaa lääketieteen kandidaattitutkinnon päästäkseen sairaalaan "oikeaa" lääketiedettä opiskelemaan.

Kirje Saksaan

Arvo Ylppö päätti yrittää tehdä anatomian harjoitustyöt jossain muualla, jossa materiaalia olisi riittävästi. Ylppö, jolta aloitekykyä ei koskaan puuttunut, kirjoitti Saksaan kuuluisalle anatomian professori Friedrich Merkelille ja pyysi saada tehdä työt Göttingenin yliopistossa. Ylppö oli voinut testata saksankielen taitoaan sukulaismiehen oppaana ja tulkkina Wiesbadenin kylpylässä ensimmäisenä ylioppilaskesänään.

Arvon isä Heikki Ylppö oli todennut poikansa ahkeruuden ja lupasi huolehtia kustannuksista. Myös joukko muita suomalaisia lääketieteen opiskelijoita, kuten Ylpön ystävä ja kurssitoveri Wilfrid Brotherus olivat päättäneet jatkaa anatomian opiskelua Göttingenissä.

Kirjoittaja Teija Riikola