Etusivulle

ARVO YLPPÖ
Arkkiatri 1887-1992

 

Raha-automaattiyhdistys

 

Raha-automaattiyhdistys

Pelaamisesta ja kilpailemisesta kiinnostunut Arvo Ylppö oli iskenyt Berliinissä asuessaan silmänsä suosittuihin pajatsopeleihin. Hän keksi pajatsoista vastaperustetulle Mannerheimin Lastensuojeluliitolle oivan rahalähteen ja ryhtyi tuomaan niitä Erik Mandelinin kanssa 1920-luvulla Suomeen.

Pajatsot sijoitettiin helsinkiläisiin ravintoloihin ja niistä kertyi merkittäviä rahasummia, joilla palkattiin mm. terveyssisaria Itä-Suomeen. Muutaman vuoden kuluttua Suomeen saatiin toinenkin raha-automaattimalli, Blau Wunder eli Sininen Ihme, jossa oli kuulien sijaan kolikoita.

Kun 1930-luvun vaihteessa raha-automaattitoiminta julistettiin Saksassa laittomaksi, tuli Suomesta Euroopan merkittävin raha-automaattien valmistusmaa ja niillä pelaaminen yleistyi. Suomeen perustettiin useita raha-automaattiyrityksiä, kuten Walter Sachse, Dayton Vaaka Oy ja Oy Protos Ab.

Yritykset ja järjestöt yhteistyöhön

Kovenneen kilpailun vuoksi yritykset lähestyivät hyväntekeväisyysjärjestöjä. Yhteistyön toivottiin myös parantavan pelitoiminnan kyseenalaista mainetta. Ensimmäisenä kumppanuussopimuksen tekivät Mannerheimin Lastensuojeluliiton Turun osasto ja Dayton Vaaka Oy.

Turun osastolla oli jo aiemmin ollut pientä pelitoimintaa, joka nyt laajeni 20 raha-automaatilla. Myöhemmin Lastensuojeluliiton kanssa tehty sopimus lisäsi raha-automaattien määrää peräti 100:lla. Lastensuojeluliiton tehtävänä oli hakea luvat automaattien sijoituspaikkoihin. Tuotot jaettiin niin, että Mannerheim-liitto ja Dayton Vaaka saivat kumpikin 35 prosenttia ja sijoituspaikka 30 prosenttia tuotoista.

Myös Sokeain yhdistys ja Koteja Kodittomille Lapsille ry. (nykyisin Pelastakaa Lapset ry.) tulivat kiertävässä tivolissaan mukaan raha-automaattitoimintaan.

Raha-automaatit

Raha-automaattitoiminta yleistyi nopeasti ja sisäasiainministeriö ryhtyi selvittämään toiminnan keskittämistä. Mandelin ja Ylppö ymmärsivät keskittämisen hyödyt ja alkoivat ajaa asiaa aktiivisesti. Helsingin lastensuojelulautakunnassa ainoana rahapelejä puolustanut Arvo Ylppö joutui painostuksen kohteeksi: häntä kehotettiin eräässä lehtikirjoituksessa jopa hyppäämään järveen - myllynkivi kaulassaan.

Lopulta Mannerheimin Lastensuojeluliitto teki virallisen lakialoitteen. Sosiaaliministeriö esitti lakialoitteen hylkäämistä ja uhkapeleihin rinnastettavien raha-automaattien kieltämistä. Suurin osa lastensuojelulautakunnistakin vastusti raha-peliautomaattien laillistamista. Myös Lastensuojeluliiton johtokunnan naispuoliset jäsenet kritisoivat Mandelinia ja Ylppöä rahapelien suosimisesta.

Uuden pelilain toteutuminen vaikutti jo epätoivoiselta, kunnes Mannerheimin Lastensuojeluliiton liittoneuvoston puheenjohtaja piispa Jaakko Gummerus ilmoitti tukevansa Ylppöä ja Mandelinia kehottaen vastapuolta harkitsemaan kantansa uudelleen.

RAY - Raha-automaattiyhdistys syntyy

Asetus säädettiin vihdoin vuonna 1933. Se mukaan raha-automaattitoimintaa saivat ylläpitää vain hyväntekeväisyysjärjestöt, mutta yksityinen henkilö tai yhteisö sai kyllä omistaa raha-automaatin.

Järjestöjen keskinäinen kilpailu johti kuitenkin nopeasti siihen, että vuonna 1937 annetussa uudessa asetuksessa pelitoiminnan harjoittaminen annettiin perustettavan yhdistyksen yksinoikeudeksi. Peleistä kertyvillä tuotoilla yhdistyksen tuli hankkia varoja kansanterveyden edistämiseen. Näin syntyi Raha-automaattiyhdistys (RAY), jonka perustivat kahdeksan hyväntekeväisyysjärjestöä yhdessä valtiovallan edustajien kanssa. RAY aloitti toimintansa 1.4.1938, ja ryhtyi myös valmistamaan omia automaatteja.

Julkisoikeudellinen yhdistys RAY:stä tuli vuonna 1962 annetulla asetuksella. Arvo Ylppö toimi RAY:n hallituksen jäsenenä 1938-1957. RAY:n alkuvuosikymmeninä Mannerheimin Lastensuojeluliitto oli suuri avustuksensaaja. Pelaamisesta syntyvillä voitoilla RAY on tukenut sosiaali- ja terveysjärjestöjen työtä.

RAY:n perustajajärjestöt 1938:
Kenraali Mannerheimin Lastensuojeluliitto (nyk. Mannerheimin Lastensuojeluliitto)
Suomen Kaasusuojeluliitto (nyk. Suomen Pelastusalan keskusjärjestö ry)
Suomen Punainen Risti
Koteja Kodittomille Lapsille ry (nyk. Pelastakaa Lapset ry)
Suomen Meripelastusseura
Vapaussodan Invaliidien Liitto  (järjestöä ei enää ole)
Virantoimituksessa loukkaantuneiden tai surmansa saaneiden poliisitoimenhaltioiden sekä heidän perheittensä avustamisyhdistys ry (järjestöä ei enää ole)
Työläisäitien ja Lasten Kotiyhdistys ry (nyk. Ensi- ja turvakotien liitto ry)

Raha-automaattiyhdistys - hyvän tahdon pelejä jo vuodesta 1938

"Bajazzo"

"Bajazzo"

Rahapeliautomaatit olivat uusi keksintö. Niiden valmistamisen oli ensimmäisenä aloittanut amerikkalainen Charles Frey San Fransiscossa vuonna 1895. "Bajazzo" kehitettiin 1900-luvun alkupuolella Saksassa. Siitä kehittyi nykyisin tunnettu pajatso: automaattiin työnnetään kolikko, joka vapauttaa neulamaisten esteiden ohjaamana kulkevan kuulan. Mikäli kuulan sai kuppiin, sai rahavoiton.

×

Kirjoittaja Teija Riikola